Kodin osto

Kodin osto

Uudisasunnon osto

Oman asunnon ostaminen on monesti tärkeä päätös. Ensiasunnon ostaja siirtyy vuokralaisesta asunnon omistajaksi, ja näin aloittaa varallisuuden kerryttämisen. Toiselle yhteenmuutto puolison kanssa tai perheenperustaminen ajaa tarvetta uudelle erilaiselle kodille. Välillä elämäntilanteen muutokset tuovat ihmisen uuteen elinympäristöön tai yksinkertaisesti vaihtelu virkistää.

Asunnon ostaminen uudiskohteesta eroaa vanhan asunnon ostamisesta. Uudiskohde on turvallinen valinta, sillä taloyhtiön remontit ja yllättävät asumiskulujen muutokset ovat harvinaisia. Uudet asunnot on rakennettu modernisti, ja esimerkiksi energiatehokkuus on olennainen osa rakentamistapaa. Lisäksi asunnon materiaalit ovat uusia ja moderneja. Uudiskohteissa asukas on myös mukana asunnon sisustukseen ja varusteisiin liittyvässä päätöksenteossa.

Kodin osto

Opas asunnon ostoon

Kun kodin hankkiminen tulee ajankohtaiseksi, on luonnollista alkaa tutkia halutulla sijainnilta löytyviä kohteita. Kuullaksesi uusista hankkeista liity Jalonin Rinkiin ja saat ensimmäisten joukossa tiedot uusista hankkeista, ennen virallisen ennakkomarkkinoinnin aloittamista. Näin voit olla heti yhteydessä asuntomyyntiin kiinnostavan asunnon varaamisesta.

Kun oikea asunto löytyy, voit varata Jalonin ennakkomarkkinoinnissa tai rakenteilla olevan asunnon puhelimitse tai sähköpostitse, jolloin Jalonin asuntomyynti on yhteydessä sinuun. Jos suunnitelmasi muuttuvat, voi varauksen perua ilman perusteluja. 

Asuntokauppa voidaan tehdä, kun taloyhtiön turva-asiakirjat, eli mm. asunto-osakeyhtiön taloussuunnitelma, yhtiöjärjestys, rakennuslupa sekä asuntokauppalain mukaiset Jalonin vakuudet, on luovutettu pankille. Tätä kutsutaan RS-valmiudeksi. Ennen kaupantekoa Jalon toimittaa ostajalle myyntikansion, josta löydät kauppakirjan ja muut kauppaan vaikuttavat asiakirjat. 

Kaupat tehdään asunnon myyntihinnasta, jota maksetaan rakentamisen aikana rakennusliikkeelle etukäteen sovitun maksuerätaulukon mukaisesti rakentamisen edetessä. Jos ostat asunnon velattomalla hinnalla, maksetaan asuntoon kohdistuva taloyhtiölainaosuus asuntoyhtiölle asunnon valmistumisen yhteydessä. Velattomalla hinnalla ostattaessa rahoitusvastiketta ei makseta taloyhtiölle, ja asunnon valmistuttua huolehdittavaksi jää ainoastaan hoitovastike.

Kohteesta riippuen asuntoyhtiö voidaan rakentaa omalle tontille tai vuokratontille.

Jalon tarjoaa kaikissa uusissa kohteissaan sisustussuunnittelijan laatimat vaihtoehdot, joista asukas voi oman mielen mukaan valita uuteen asuntoon sopivat, tai vaihtoehtoisesti valita omanlaisensa kokonaisuuden. Kohdekohtaisesti asiakas saa valita mm. Jalonin keittiönkaappien ovet, vetimet ja tasot sekä kylpyhuoneen laatat asunnon myyntihintaan kuuluvista materiaaleista tai lisähintaisista tuotteista.

Asunnon varaamisen ja kauppakirjan allekirjoittamisen yhteydessä Jalon toimittaa asukkaalle sisustusesitteen, johon tärkeät päivämäärät on merkitty. Valinnat ja päivämäärät ovat sitovia. 

Myös yksilölliset sisustustoiveet pystytään toteuttamaan lisähintaisina muutostöinä rakentamisaikataulun niin salliessa. Kaikki mahdolliset muutos- ja lisätyöt käsitellään tapauskohtaisesti ja niistä sovitaan kirjallisesti. Kun olemme saaneet toiveesi muutostöistä, olemme sinuun yhteydessä ja saat kirjallisen tarjouksen lisä- ja muutostöistä. Muutostöiden viimeinen tilauspäivä riippuu rakentamisen aikataulusta.

Asukkaat pääsevät ensi kertaa tutustumaan uuteen kotiinsa kun Jalon kutsuu asuntoyhtiön osakkaat työmaavierailulle. Työmaakäynnin yhteydessä asukas pääsee tarkastamaan asuntonsa yhdessä Jalonin henkilökunnan kanssa. Mahdollisten puutteiden korjaus onnistuu näin hyvissä ajoin ennen muuttoa.

Hyvissä ajoin ennen muuttopäivää asukas saa muuttokirjeen, jossa vahvistetaan asuintalon valmistumisaikataulu ja jäljellä olevien maksuerien eräpäivät. Muuttopäivänä avainten luovutus tapahtuu, kun kauppahinta sekä tilatut muutostyöt on maksettu. Samalla asuntoyhtiön osakkeen omistusoikeus siirtyy ostajalle. 

Jalon on asukkaiden tavoitettavissa muuttopäivänä ja huolehtii, että kaikilla uuteen kotiin muuttajilla on Koti-paketti, josta löytyy kaikki tarvittava tieto asunnostasi ja taloyhtiöstä.

Noin kolmen kuukauden päästä rakennuksen valmistumisesta järjestetään yhtiökokous eli hallinnonluovutuskokous. Tällöin asunto-osakeyhtiön hallinto siirtyy rakennuttajalta osakkaille ja rakentamisvaihe päättyy. Tyypillisesti kokouksen jälkeen asunto-osakeyhtiön uusi hallitus pitää oman järjestäytymiskokouksen.

Jalonin vastuu rakentajana ei pääty muuttoon eikä hallinnan luovutukseen. Asuntoyhtiön vuositarkastus suoritetaan Jalonin toimesta 12–15 kuukauden kuluttua rakennuksen valmistumisesta. Vuositarkastuksen yhteydessä asukkaalla on mahdollisuus huomauttaa havaitsemistaan puitteista. Lisäksi Jalonin rakennuttamien kotien ostajia turvaa asuntokauppalain mukainen suorituskyvyttömyysvakuutus, joka on voimassa 10 vuotta rakennusvalvontaviranomaisen käyttöönottohyväksynnästä.

Jalonille asiakkaidemme ja asukkaidemme tyytyväisyys on tärkeää. Lähestymmekin pian asuntoyhtiön valmistumisen jälkeen osakkaita asiakastyytyväisyyskyselyn muodossa. Meille on tärkeää onnistua ja jatkuvasti kehittää toimintaamme.